Gebelik Döneminde Beslenme

Gebelik Döneminde Beslenme

Gebelik süreci annenin en özel dönemlerinden biridir. Gebelikte beslenme ilkeleri annenin fiziksel şartlarına, sağlık koşullarına ve günlük aktivite durumuna göre değişiklik göstermekle birlikte temel hedef; annenin sağlığını korumak ve bebeğin gelişimini en uygun şekilde tamamlamasını sağlamaktır. Annenin gebeliğe nasıl başladığı (demir eksikliği anemisi, vitamin-mineral eksiklikleri, kalıtsal hastalıklar, metabolik hastalıklar, annenin kilosu, -varsa- obezite derecesi) çok önemlidir. Hazırlanan program mutlaka kişiye özgü olmalıdır.


 

Besin Gruplarına Göre Anne Adayının Tüketmesi Gereken Ortalama Miktarlar

(Gebeliğe normal bir kilo ile başlayan hafif aktivite düzeyindeki anne adayları için belirlenmiştir.)


 

Süt Grubu

Süt, yoğurt, ayran, kefir, vb. besinler bu gruba girmektedir. Annenin ve bebeğin ideal iskelet, kemik ve diş yapısı için gerekli olan kalsiyum, fosfor ve magnezyum gibi besin öğeleri bakımından zengindir. Anne adayının bu gruptaki besinlerden günlük ortalama 3 porsiyon kadar tüketmesi yeterli olacaktır.


 

Et Grubu

Kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, peynir çeşitleri ve kuru baklagiller bu gruba girmektedir. Demir, B grubu vitaminleri, çinko ve protein bakımından zengindir. Annenin günlük 4-5 köfte kadar (Ort. 150 gram) et, tavuk, balık; 40-50 gram peynir ve 1 tam yumurta tüketmesi yeterli olacaktır.


 

Tahıl Grubu

Ekmek, pirinç, makarna, bulgur, patates bu grupta yer almaktadır. Günlük aldığımız enerjinin büyük çoğunluğu bu gruptan gelmektedir. Normal kilosunda sağlıklı bir kadının bu gruptaki besinlerden günde ortalama 8-10 porsiyon kadar tüketmesi gerekirken gebelikte 1-2 porsiyon kadar artırma yoluna gidilmelidir.


 

Sebze-Meyve Grubu

Kilo kontrolünü sağlamada ve anne ile bebeğin temel vitamin desteğini sağlamada yardımcı esas grup; sebze-meyve grubudur. İdeal olarak bu gruptan 5-6 porsiyon kadar tüketilmesi gerekmektedir. Sebze ve meyvelerin mevsimine uygun seçilmesine özen gösterilmelidir.


 


 

Gebelikte Örnek Yemek Listesi


 

Kahvaltı

1 su bardağı süt

1 yumurta

30-40 gram beyaz peynir

5-6 adet yeşil zeytin

Mevsim sebzeleri

2 dilim ekmek


 

Ara Öğün

1 porsiyon meyve

2-3 adet ceviz içi/15 adet çiğ badem/çiğ fındık


 

Öğle Yemeği

150 gram et/tavuk/balık veya 90 gram etli sebze yemeği veya 1 tabak kuru baklagil yemeği

1 porsiyon pilav veya makarna (4-5 yemek kaşığı)

Mevsim sebzelerinden salata (zeytinyağlı)

1 dilim ekmek


 

Ara Öğün

1 kase sütlü tatlı veya el yapımı meyveli yoğurt


 

Akşam Yemeği

1 kase çorba

1 tabak zeytinyağlı sebze yemeği veya 90 gram et veya etli sebze yemeği

1 porsiyon pilav veya makarna (4-5 yemek kaşığı)

1 kase yoğurt

1 dilim ekmek


 

Ara Öğün

1 porsiyon meyve

2-3 adet galeta/grissini


 

Yatmadan önce

1 su bardağı süt

Yorum Yaz